Dziś kolejny przepis. Tym razem na kotleciki ze szpinaku i tuńczyka. Bardzo proste i szybkie danie! :)
Składniki:
tuńczyk w puszce - ja użyłam tego rozdrobnionego w sosie własnym
szpinak - ja użyłam niestety trzech kostek mrożonego, ale polecam świeży
mała cebulka czerwona
dwa ząbki czosnku - ewentualnie czosnek granulowany
jedno jajko
dwie łyżeczki bułki tartej
sól, pieprz
łyżka oleju do smażenia
dwie kromki opieczonego razowego pieczywa
kilka liści sałaty
Przygotowanie:
Do rozmrożonego szpinaku dodać czosnek, wymieszać. Najlepiej zrobić to chwilę wcześniej aby szpinak dobrze przesiąkł aromatem czosnku. Dokładnie odsączyć zarówno szpinak jak i tuńczyka! Drobno pokroić cebulkę. Szpinak i cebulkę wymieszać z tuńczykiem. Wbić jajko, ponownie wymieszać. Posolić, popieprzyć dla smaku. Bułkę tartą można dosypać do mieszanki, zrobić z niej panierkę lub całkowicie z niej zrezygnować. Kotleciki smażyć z dwóch stron na wolnym ogniu. Ja podawałam z dwiema kromkami pieczywa razowego, które wcześniej opiekłam w tosterze. Do tego dołożyłam kilka listków sałaty i gotowe! :))
PS. ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE - do wygrania świetna torebka :)
http://uniquemrandmrs.blogspot.com/2014/05/konkurs.html
Bombastyczne :D Zapisuję i wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis!! wygladaja super ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńi tuńczyk i szpinak lubię więc na pewno - spróbuję
pozdrawiam
Jest tak mało fajnych przepisów na tuńczyka, ten mi się podoba, na pewno wypróbuje i wrócę na inne posty.
OdpowiedzUsuńMmmatko, jaki super pomysł! Mam tuńczyka, mam szpinak - też mrożony, niestety, ale ważne, że jest :) więc chyba zrobię :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować :) ostatnio nie przepadam za tuńczykiem, ale ta wersja myślę, że mnie przekona
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na szybki studencki obiadek i to zdrowy! :D
OdpowiedzUsuńPolecamy do smażenia olej kokosowy (nie wspomaga przyrostu tkanki tłuszczowej).
Pozdrawiamy!
muszę poszperać po supermarketach i odnaleźć ten olej!
UsuńKochana, wyślij nam na maila adres, na który mamy wysłać Twoją zasłużoną nagrodę! :D :*
UsuńSuper, że przerzuciłaś się na gorzką.
U nas słój oleju kokosowego jest już za 12zł, bardzo polecamy :)
Adres wysłany! :D :*
UsuńO, to tanio, jutro wybieram się na zakupy! :D
Olej kokosowy jest świetny - zakup - naprawdę warto!
Usuńmmm.. nie powiem, nie powiem-i like it!
OdpowiedzUsuńsuper połączenie smaków!
a proste i szybkie dania to jest to co lubię! :)
OdpowiedzUsuńo ale fajny przepis, chyba wypróbuję ☺
OdpowiedzUsuńsmakowite :) bardzo fajny blog, z chęcią będe wpadać regularnie dlatego obserwuję :) jeśli masz ochote zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak <3 koniecznie muszę spróbować :)) pozdrawiam i obserwuję!!:)
OdpowiedzUsuńApetycznie ;)
OdpowiedzUsuńco za pyszności! uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Zawarłaś same dobre rzeczy w tym obiadku :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńhttp://smajlek.blogspot.com/
Bardzo mi się podobają Twoje kotleciki:)
OdpowiedzUsuńMuszę zapisać ten przepis :-) Myślę, że mi zasmakują :-)
OdpowiedzUsuń